Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Balkan League

Με ανοιχτό πράσινο τα "Βαλκανικά κράτη".
Με τις συζητήσεις περί Atlantic League, με ενορχηστρωτές τις χώρες της Σκανδιναβικής και τη Σκωτία να έχει επίσης σημαντικό ρόλο, συζητήσεις οι οποίες αναζωπύρωσαν μετά τις ανακοινώσεις περί αλλαγών στο Champions League από το 2018, σκέφτηκα ότι αφού οι ομάδες μας θα δουν δύσκολα -έως και ποτέ- μια θέση στους ομίλους του "νέου Champions League", θα ήταν προτιμότερο τα κράτη της Βαλκανικής (+ Τουρκία και Κύπρο) να ακολουθήσουν μία διαφορετική πορεία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Με 13 εθνικά πρωταθλήματα στην ευρύτερη περιοχή, θα ήταν μία ενδιαφέρουσα αναγέννηση του "Βαλκανικού Κυπέλλου", μίας διοργάνωσης που κράτησε από τη δεκαετία του '60 ως το 1994.

Ένα Balkan League θα έδινε την ευκαιρία στην αναμέτρηση των κλασικών δυνάμεων της Βαλκανικής (Δυναμό Ζάγκρεμπ και Χάιντουκ Σπλιτ από Κροατία, Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου, Παρτίζαν Βελιγραδίου και Βοϊβοντίνα Νόβι Σαντ από Σερβία, ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ηρακλή κτλ. από Ελλάδα, τις ομάδες της Κωνσταντινούπολης (Φενερμπαχτσέ, Μπεσίκτας, Γαλατασαράι) και την Τράμπζονσπορ από την Τουρκία, Λέφσκι και ΤΣΣΚΑ Σόφιας από Βουλγαρία, Στεάουα Βουκουρέστι και Δυναμό Βουκουρέστι από Ρουμανία, Φλαμουρτάρι Αυλώνας από Αλβανία), αλλά και την ανάδειξη νέων δυνάμεων από Ελλάδα, Κύπρο, πΓΔΜ, Κοσσυφοπέδιο, Σλοβενία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο κ.ο.κ.

Θα έλεγε κανείς (για το Atlantic League): "Άλλωστε, τι δουλειά έχουμε εμείς με τους Κέλτες και τους Σκανδιναβούς; Πιο πολλά κοινά έχουμε με τους Βαλκάνιους λαούς...". Και πιστέψτε με, δεν θα έχει άδικο.

"FORMAT"

Στη φάση των ομίλων θα μπορούσε να έχει 32 ομάδες (8 όμιλοι των 4 ομάδων).
Με βάση την τωρινή κατάσταση θα είχαμε το εξής σύνολο:
  • 4 ομάδες από Τουρκία
  • 4 ομάδες από Κροατία
  • 4 ομάδες από Ελλάδα
  • 3 ομάδες από Ρουμανία
  • 3 ομάδες από Κύπρο
  • 3 ομάδες από Βουλγαρία
  • 2 ομάδες από Σερβία
  • 2 ομάδες από Σλοβενία
  • 2 ομάδες από Αλβανία
  • 2 ομάδες από Βοσνία και Ερζεγοβίνη
  • 1 ομάδα από πΓΔΜ
  • 1 ομάδα από Μαυροβούνιο
  • 1 ομάδα από Κοσσυφοπέδιο
Όσον αφορά τα παιχνίδια μεταξύ ομάδων από χώρες με όχι καλές πολιτικές σχέσεις, εννοείται ότι η αστυνόμευση πρέπει να είναι σοβαρή, ο κόσμος ελεγχόμενος και η φρούρηση αποτελεσματική. Δεν κάνω λόγο για Frontex, Interpol κτλ., αλλά σίγουρα μιλάμε για υψηλού επιπέδου αστυνόμευση.

Αν η διοργανώτρια αρχή δεν κρατήσει το μοντέλο του διπλού σκέλους του τελικού, θα επέλεγα συμβολικά ως έδρα του πρώτου τελικού το γήπεδο της Σάμσουνσπορ από τη Σαμψούντα, το γήπεδο της "19ης Μαΐου", έδρα της τελευταίας ομάδας που κέρδισε το Βαλκανικό Κύπελλο, απέναντι στον δικό μας ΠΑΣ Γιάννινα.

Τα στάδια (όπως αυτό της Σάμσουνσπορ) με ονομασίες πολιτικού περιεχομένου (ημερομηνία έναρξης της εκστρατείας του Κεμάλ το 1919) θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να έχουν τροποποιημένο όνομα στα πλαίσια της διοργάνωσης, λ.χ. Samsun Arena.

ΥΠΟΘΕΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
(επειδή τα νούμερα είναι ωραία, αλλά καλό είναι να παραθέτουμε παραδείγματα)

ΦΑΣΗ ΤΩΝ '32'
Τουρκία: Γαλατάσαράι, Μπεσίκτας, Φενερμπαχτσέ, Κόνιασπορ
Κροατία: Δυναμό Ζάγκρεμπ, Χάιντουκ Σπλιτ, Ριέκα, Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ
Ελλάδα: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ
Ρουμανία: Στεάουα Βουκουρέστι, Άστρα Τζούρτζιου, Κλουζ
Κύπρος: ΑΠΟΕΛ, ΑΕΚ Λάρνακας, Ομόνοια Λευκωσίας
Βουλγαρία: Λουντογκόρετς Ράζγκραντ, Λέφσκι Σόφια, ΤΣΣΚΑ Σόφια
Σερβία: Παρτίζαν Βελιγραδίου, Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου
Σλοβενία: Μάριμπορ, Ολίμπια Λιουμπλιάνα
Αλβανία: Σκέντερμπεου Κορυτσά, Παρτιζάνι Τιράνων
Βοσνία και Ερζεγοβίνη: Σαράγιεβο, Ζελιέζνιτσαρ Σαράγιεβο
πΓΔΜ: Βάρνταρ Σκοπίων
Μαυροβούνιο: Μπουντούτσνοστ Ποντγκόριτσα
Κοσσυφοπέδιο: Πρίστινα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Υβριστικά και ειρωνικά σχόλια θα διαγράφονται!
WARNING: Insulting comments will be deleted!